تغذیه مادر پس از بارداری
چه تغذیه مناسبی را برای مادران شیرده لازم می دانید؟
برنامه تغذیه ای مشخص و ویژه ای لازم نیست ، همان تغذیه طبیعی و کافی را که مادر معمولا دارد مناسب است. البته اگر بچه حساسیتی نداشته باشد بهتر است روزانه مادر یک لیوان شیر گاو مصرف کند تا املاح و موادی که از طریق شیر دادن از دست می دهد به مقدار زیادی بتواند جبران کند. میوه جات ، غذای پروتئینی به حد کافی ، همگی لازم اند ولی لزومی ندارد که برنامه غذایی خاصی را به خانواده تحمیل کنیم.
چه شرایطی در زمان شیردهی مادر باید رعایت شود؟
در محیط خانواده باید آرامش حکمفرما باشد. هر چه مادر در شرایط کم استرس تر باشد و فشار روحی کمتری به او تحمیل شود، شیر او به لحاظ کیفیت بهتر و نیز فراوان تر است. حتی در مورد حیوانات نیز یک سری از تحقیقات انجام شده است به طوری که وقتی در محیط آرام و همراه با موزیک ملایم قرار گرفته اند تولید شیر بهتر و بیشتری داشته اند که این نتیجه حائز اهمیت است. به علاوه مادر قبل از شیر دادن از تمیز بودن پستان اطمینان داشته باشد. به طوری که پستان را با آب گرم و صابون شستشو داده ، با دستمال تمیز خشک کرده و سپس شیر بدهد. اگر عملا این کار برای او مقدور نباشد لااقل روزانه یکبا ر، شستشوی ناحیه پستان را انجام بدهد.
نیازهای غذایی مادر در دوران شیردهی
در دوران بارداری، جنین بسیاری از ذخائر بدن مادر را مصرف می کند و اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه نامناسبی داشته باشد، به مرور خصوصاً با زایمانهای مکرر قوایش تحلیل می رود ، استخوانهایش پوک می شود ، ریزش مو پیدا می کند و گاهی ازترس اینکه این عوارض پیش آید آنقدر پرخوری می کند که وزنش بالا رفته و بازگشت به وزن پیش از بارداری بسیار مشکل خواهد شد. پس بسیار اهمیت دارد مادر دقیقاً بداند چه میزان انرژی و مواد مغذی نیاز دارد.
1. انرژی :
مادر برای تهیه شیر 500 کالری انرژی اضافه بر نیاز بدنش لازم دارد. به عبارتی اگر پیش از بار داری 2000 کالری انرژی در روز نیاز او را تامین می کرده، در شیردهی 2500 کالری انرژی لازم دارد. علاوه بر این 500 کالری مقداری انرژی هم از چربی های ذخیره شده در دوران بارداری تامین می شود که این مساله باعث می شود، اگر مادر براساس مقادیر خواسته شده در این دوران، غذا مصرف کند به مرور هر ماه نیم کیلو لاغر می شود ( چاقی دوران بارداری بر طرف خواهد شد). براساس میزان انرژی لازم در دوران شیردهی ، غذاهای تامین کننده آن داده می شوند.
2.پروتئین :
در دوران شیردهی نیاز مادر به پروتئین فقط 15گرم اضافه می شود. ازاین رو کل پروتئین مورد نیاز حدود 65 تا70 گرم در روز است . این میزان پروتئین با مصرف 3 لیوان شیر در روز، 1عدد تخم مرغ و 180 تا 300 گرم گوشت و حبوبات تامین می شود.
3.املاح :
بهترین املاح کلسیم و آهن هستند که اگر مادر مشکل کم خونی داشته باشد و یا در معرض کم خونی باشد مصرف قرص فرو سولفات ضروری است. برای تامین کلسیم مادر باید در روز 3 تا 4 لیوان شیرکم چربی و سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج ، نعناع ،جعفری ، کرفس و کلم و نیز مغز بادام و بادام زمینی مصرف کند.پس خیلی خوب است که مادر شیرده هفته ای یک بار خورش کرفس بخورد و هرروز چند عدد بادام و بادام زمینی میل کند.
بهتر است مادرانی که کم خونی دارند، هفته ای یک بار جگر بخورند ودر طول روز حتماً 1عدد تخم مرغ و مقداری گوشت قرمز میل کنند. گردو نیز برای این مادران مفید است.
4.ویتامین ها :
برای تامین ویتامین های لازم ، مادر حتماً به 5 تا 6 لیوان سبزیجات تازه بصورت سالاد، سبزی خوردن و یا پخته شده در غذا نیاز دارد و بایستی هر روز 4 تا 5 عدد میوه مصرف کند.
5. چربی ها :
در شیرمادر یک سری چربی های غیر اشباع موجود است که در غدد پستان ساخته نمی شوند و باید از طریق غذا تامین شوند. پس بهتر است مادر هفته ای یک بار ماهی مصرف کند و از روغن زیتون در سالادش استفاده کند.
6.آب :
مادر در روز به 6 تا 8 لیوان آب یا آب میوه نیازدارد.